BEZ KONSERWANTÓW

Przetwory La KOGUTA przygotowujemy rzemieślniczo w kuchni na warszawskiej Saskiej Kępie. Wykorzystujemy tradycyjne przepisy francuskie i brytyjskie, wzbogacamy je o doświadczenia wielokulturowe Sophie (pomysłodawczyni La KOGUTA) i dopasowujemy je do polskich podniebień.

SŁODKIE KONFITURY

Konfitury tworzymy ze świeżych lub suszonych owoców, czasem nawet z dodatkiem warzyw. Konfitury La Koguta są robione według tradycyjnych brytyjskich przepisów zaadaptowanych do polskich podniebień i warunków. Powstają z lokalnych składników wzbogaconych o egzotyczny akcent.

 

 KONFITURA
FIGOWO – POMARAŃCZOWA

Miks egzotyczny. Łagodna słodycz figi i jej niejednolita struktura podkreślone są kandyzowaną skórką pomarańczową.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z naleśnikami,  jogurtem, wyrazistymi serami kozimi oraz łagodnymi kremowymi serami typu brie.

 

 KONFITURA
GREJPFRUTOWO – ŻURAWINOWA

W tej kompozycji, która wyjątkowo silnie wskazuje na brytyjskie tradycje kulinarne, zestawione są słodycz konfitury z goryczką owocu. Daje to zaskakujące połączenie. Ta cudownie smakująca konfitura wyprodukowana jest na wzór brytyjskiej marmolady, opierającej się na cytrusach – ich soku i miąższu.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: wypieczonymi tostami, słodkimi rogalikami lub jako element tradycyjnego ‘bread basket’.

 

KONFITURA
MANDARYNKOWO – GREJPFRUTOWA

Zimowy specjał rodem z Wielkiej Brytanii. Połączenie aromatycznej słodyczy mandarynek i goryczy grejpfruta tworzy delikatną, wytworną marmoladę.
Według nas najbardziej pasuje z tostami z masłem oraz ciastkami. Wyśmienita z czekoladowymi lub kremowymi deserami.

 

KONFITURA
Z RABARBARU I CZERWONEJ PORZECZKI

Sezonowa, letnia konfitura z prawdziwych polskich produktów. Idealny zamiennik nudnego dżemu truskawkowego. Cierpkość porzeczki i rabarbaru w połączeniu z cukrem powoduje przyjemną świeżość.
Świetnie się komponuje z naleśnikami, białym serem lub jako dodatek do ciast. Latem można przygotować z niej przepyszną orzeźwiającą lemoniadę – wystarczy wymieszać z wodą i cytryną.

 

KONFITURA
BURACZANO – POMARAŃCZOWA

Nietypowe i bardzo wykwintne połączenie. Do konfitury używamy pieczonych buraków – ten proces obróbki wydobywa ich naturalną słodycz, nad którą unosi się świeżość pomarańczy i cynamonu. Karmelizowana skórka pomarańczowa dodaje wykwintności tej klasycznej kompozycji.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z pieczywem, serami, kaczką lub gęsiną.

 

WYTRAWNE KONFITURY

KONFITURA
FIGOWO – CEBULOWA

Konfitura z fig i cebuli z dodatkiem czarnego pieprzu i soli. W tradycyjnej kuchni francuskiej konfitury figowe lub cebulowe serwowane są jako dodatek do ‘foie – gras’.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje również z: pasztetami, smażoną wątróbką, grillowanymi stekami i wieloma rodzajami serów.

 

KONFITURA
JABŁKO I HABANERO CHILI

Ta konfitura to kompozycja bardzo ostrej egzotycznej papryczki Habanero, soczystych słodkich polskich jabłek oraz czerwonej papryki. Doskonale sprawdzi się jako słodko – ognisty dodatek do wielu potraw.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z : grillowanym mięsem i kiełbasą, kanapkami, hamburgerami i serami.

 

CHUTNEY

Chutney wywodzi się z Indii, gdzie pod tą nazwą kryje się zwykle sałatka. Brytyjczycy adaptując ten przepis nadali mu formę wytrawnej konfitury ze świeżych lub suszonych warzyw i owoców, z dodatkiem cukru, octu i przypraw. Tradycyjnie serwowana jest z indyjskim jedzeniem, np. z curry, dobrze komponuje się z zimnymi mięsami, wędlinami i serami. Jest świetnym dodatkiem do kanapek. Zmieszany z majonezem jest idealnym dressingiem do sałatek.

 

CHUTNEY Z BURACZANY

Trzonami tej kompozycji smaków są buraki, imbir i daktyle. Delikatniej pobrzmiewają tu też smak cebuli, rodzynek oraz pieprzu.
Idealny do mięs, zwłaszcza do wołowiny.

 

CHUTNEY JABŁKOWY

W jego skład wchodzą jabłka, cebula, czosnek, świeży imbir, rodzynki, czarne nasiona gorczycy oraz ocet jabłkowy.
Smakuje znakomicie jako dodatek do serów i mięs, zwłaszcza do wieprzowiny. Zmieszany z majonezem jest doskonałym dressingiem do sałatki ziemniaczanej.

WYSZUKANE SMAKI
POLSKIE WARZYWA I OWOCE
ZERO CHEMII

 

Przetwory La KOGUTA przygotowujemy rzemieślniczo w kuchni na warszawskiej Saskiej Kępie. Wykorzystujemy tradycyjne przepisy francuskie i brytyjskie, wzbogacamy je o doświadczenia wielokulturowe Sophie (pomysłodawczyni La KOGUTA) i dopasowujemy je do polskich podniebień.

SŁODKIE KONFITURY

Konfitury tworzymy ze świeżych lub suszonych owoców, czasem nawet z dodatkiem warzyw. Konfitury La Koguta są robione według tradycyjnych brytyjskich przepisów zaadaptowanych do polskich podniebień i warunków. Powstają z lokalnych składników wzbogaconych o egzotyczny akcent.

 

 KONFITURA
FIGOWO – POMARAŃCZOWA

Miks egzotyczny. Łagodna słodycz figi i jej niejednolita struktura podkreślone są kandyzowaną skórką pomarańczową.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z naleśnikami,  jogurtem, wyrazistymi serami kozimi oraz łagodnymi kremowymi serami typu brie.

 

 KONFITURA
GREJPFRUTOWO – ŻURAWINOWA

W tej kompozycji, która wyjątkowo silnie wskazuje na brytyjskie tradycje kulinarne, zestawione są słodycz konfitury z goryczką owocu. Daje to zaskakujące połączenie. Ta cudownie smakująca konfitura wyprodukowana jest na wzór brytyjskiej marmolady, opierającej się na cytrusach – ich soku i miąższu.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: wypieczonymi tostami, słodkimi rogalikami lub jako element tradycyjnego ‘bread basket’.

 

KONFITURA
MANDARYNKOWO – GREJPFRUTOWA

Zimowy specjał rodem z Wielkiej Brytanii. Połączenie aromatycznej słodyczy mandarynek i goryczy grejpfruta tworzy delikatną, wytworną marmoladę.
Według nas najbardziej pasuje z tostami z masłem oraz ciastkami. Wyśmienita z czekoladowymi lub kremowymi deserami.

 

KONFITURA
Z RABARBARU I CZERWONEJ PORZECZKI

Sezonowa, letnia konfitura z prawdziwych polskich produktów. Idealny zamiennik nudnego dżemu truskawkowego. Cierpkość porzeczki i rabarbaru w połączeniu z cukrem powoduje przyjemną świeżość.
Świetnie się komponuje z naleśnikami, białym serem lub jako dodatek do ciast. Latem można przygotować z niej przepyszną orzeźwiającą lemoniadę – wystarczy wymieszać z wodą i cytryną.

 

KONFITURA
BURACZANO – POMARAŃCZOWA

Nietypowe i bardzo wykwintne połączenie. Do konfitury używamy pieczonych buraków – ten proces obróbki wydobywa ich naturalną słodycz, nad którą unosi się świeżość pomarańczy i cynamonu. Karmelizowana skórka pomarańczowa dodaje wykwintności tej klasycznej kompozycji.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z pieczywem, serami, kaczką lub gęsiną.

WYTRAWNE KONFITURY

KONFITURA
FIGOWO – CEBULOWA

Konfitura z fig i cebuli z dodatkiem czarnego pieprzu i soli. W tradycyjnej kuchni francuskiej konfitury figowe lub cebulowe serwowane są jako dodatek do ‘foie – gras’.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje również z: pasztetami, smażoną wątróbką, grillowanymi stekami i wieloma rodzajami serów.

 

KONFITURA
JABŁKO I HABANERO CHILI

Ta konfitura to kompozycja bardzo ostrej egzotycznej papryczki Habanero, soczystych słodkich polskich jabłek oraz czerwonej papryki. Doskonale sprawdzi się jako słodko – ognisty dodatek do wielu potraw.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z : grillowanym mięsem i kiełbasą, kanapkami, hamburgerami i serami.

 

CHUTNEY

Chutney wywodzi się z Indii, gdzie pod tą nazwą kryje się zwykle sałatka. Brytyjczycy adaptując ten przepis nadali mu formę wytrawnej konfitury ze świeżych lub suszonych warzyw i owoców, z dodatkiem cukru, octu i przypraw. Tradycyjnie serwowana jest z indyjskim jedzeniem, np. z curry, dobrze komponuje się z zimnymi mięsami, wędlinami i serami. Jest świetnym dodatkiem do kanapek. Zmieszany z majonezem jest idealnym dressingiem do sałatek.

 

CHUTNEY Z BURACZANY

Trzonami tej kompozycji smaków są buraki, imbir i daktyle. Delikatniej pobrzmiewają tu też smak cebuli, rodzynek oraz pieprzu.
Idealny do mięs, zwłaszcza do wołowiny.

 

CHUTNEY JABŁKOWY

W jego skład wchodzą jabłka, cebula, czosnek, świeży imbir, rodzynki, czarne nasiona gorczycy oraz ocet jabłkowy.
Smakuje znakomicie jako dodatek do serów i mięs, zwłaszcza do wieprzowiny. Zmieszany z majonezem jest doskonałym dressingiem do sałatki ziemniaczanej.
KONTAKT:
e-mail: kontakt@lakoguta.pl
tel: +48 784 174 714
adres: ul. Sułkowskiego 15/2
01-601 Warszawa