Skip to main content

Przetwory La KOGUTA przygotowujemy rzemieślniczo w kuchni na warszawskiej Saskiej Kępie według autorskich przepisów inspirowanych tradycyjnymi polskimi powidłami i dżemami, francuskimi konfiturami oraz brytyjskimi marmoladami, które podkręciliśmy odrobiną egzotyki i orientu. Tworzymy je głównie ze świeżych owoców i warzyw, z samych naturalnych składników, bez dodatku sztucznych konserwantów. 

Nasze przetwory są w 100% wegańskie i nie zawierają glutenu. 

 

KONFITURY SŁODKIE

la koguta przetwory dzem gofry

FIGOWO – POMARAŃCZOWAlk wycinanka gdziekupic

Wyraźna słodycz figi i jej niejednolita struktura podkreślone są kandyzowaną skórką pomarańczową. Bardzo egzotyczny zamiennik miodu i ulubieniec dzieci ze względu na ciekawą konsystencję i intensywnie słodki smak. 

Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: naleśnikami,  jogurtem, wyrazistymi serami kozimi oraz łagodnymi kremowymi serami typu brie. W zimowe dni fantastyczny dodatek do rozgrzewającej herbatki. 

skład: pomarańcza 48%, suszona figa 13%, sok z cytryny, cukier, woda
termin przydatności 12 m-cy

GREJPFRUTOWO – ŻURAWINOWAlk wycinanka gdziekupic

Ta pozycja stworzona jest na wzór typowej brytyjskiej marmolady śniadaniowej, którą gotuje się z miąższu i skórek cytrusów. Nasza wersja została wzbogacona o słodko – cierpki smak suszonej żurawiny, która w połączeniu z gorzką skórką grejpfruta idealnie równoważy słodkie wypieki.  

Naszym zdaniem najlepiej smakuje z wypiekami w stylu „viennoiserie” jak croissanty, brioche czy chałka. Idealnie pasuje nawet do ciepłej kromki chleba razowego posmarowanej masłem w towarzystwie filiżanki herbaty. Sprawdzi się także jako dodatek do kremowych deserów lub – dla tych bardziej zaawansowanych w sztuce kuchennej – grejpfrutów z owocami morza.

skład: różowy grejpfrut 25%, suszona żurawina 10%, cukier, sok z cytryny,woda
termin przydatności 12 m-cy
PRZETWORY SLODKIE long
la koguta konfitura mandarynkowa grejpfrutowa

MANDARYNKOWO – GREJPFRUTOWAlk wycinanka gdziekupic

Kolejny specjał inspirowany brytyjskim śniadaniem – marmolada z bardzo przemyślanego połączenia dwóch zupełnie różnych cytrusów. Aromatyczna słodycz mandarynek balansowana przez gorycz grejpfruta tworzy wytworny deserowy dodatek, polecany szczególnie zimą.

Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: musem czekoladowym, kremem śmietankowym, maślanym croissantem, ciastkami lub na toście. 

skład: mandarynka 25%, grejpfrut, 12,5%, cukier, sok z cytryny, woda
termin przydatności 12 m-cy

Z RABARBARU I CZERWONEJ PORZECZKIlk wycinanka gdziekupic

Jeśli znudził ci się już tradycyjny dżem truskawkowy to polecamy zamienić go na to oryginalne połączenie letnich polskich smaków.  Cierpkość porzeczki i rabarbaru łączy się tu z cukrem tworząc świeżą słodko-kwaśną kompozycję.

Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: naleśnikami, kanapką z białym serem, racuchami lub jako element orzeźwiającej lemoniady na upalne dni (wystarczy wymieszać ją z wodą i cytryną).

skład: rabarbar 45%, czerwona porzeczka 5%, cukier, woda
termin przydatności 12 m-cy
la koguta komnftury przetwory do sera

BURACZANO – POMARAŃCZOWAlk wycinanka gdziekupic

Eleganckie połączenie pieczonych buraków ze świeżością pomarańczy i orientalnym cynamonem stworzone według autorskiego przepisu stanowi oryginalny zamiennik konfitury z żurawiny czy borówki. Mimo, że jest słodka, sprawdza się najlepiej jako wykwintny dodatek do dań wytrawnych (ale nie tylko!). Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: dojrzewającymi serami, oscypkiem, wędlinami, pasztetami, pieczoną kaczką lub gęsiną, jako urozmaicenie kanapki. 

skład: burak 32%, pomarańcza 14%, sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, cynamon
termin przydatności 12 m-cy

ŚLIWKOWO – CYTRYNOWAlk wycinanka gdziekupic

Ta pozycja, w której skład wchodzi polska śliwka podkręcona kandyzowaną skórką cytryny to po prostu wyższy poziom tradycyjnych powideł. Można powiedzieć, że są to powidła na miarę XXI wieku – typowo polski smak wzbogacony o podróż w tropiki. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z:  goframi z bitą śmietaną, naleśnikami, amerykańskimi pancakami, śniadaniowymi tostami czy jako dodatek do lodów. 

skład: śliwki 45%, skórka cytrynowa i sok z cytryny 3%, cukier, woda
termin przydatności 12 m-cy
Sliwka cytryna scaled e1606474512512

KONFITURY WYTRAWNE

la koguta przetwory wytrawne

FIGOWO – CEBULOWAlk wycinanka gdziekupic

We Francji dania z pieczonego mięsa, pasztety czy foie gras pojawiają się na talerzu najczęściej w towarzystwie mocnej, słodkiej cebulki. Z kolei kozie sery podaje się tam tradycyjnie z konfiturą figową. My zainspirowane hasłami 2 w 1 i niebojące się łamania schematów postanowiłyśmy połączyć te dwa przeciwstawne smaki. Podkręciłyśmy je jeszcze szczyptą pieprzu oraz odrobiną octu jabłkowego… I voila! Jesteśmy bardzo ‘contentes’ z wyników naszego eksperymentu. Słodka figa wzbogaca ordynarnie intensywną cebulę i nadaje jej nowy wymiar, który jest nie do opisania, ale zdecydowanie do posmakowania. 

Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: pasztetami, foie-gras (chociaż nie akceptujemy gęsich farm!), smażoną wątróbką, pieczonymi daniami mięsnymi, grillowanymi stekami i wszelkimi rodzajami serów.

skład: cebula 48%, figi 7%, sól, pieprz, ocet jabłkowy, woda, cukier, sok z cytryny
termin przydatności 12 m-cy

Z JABŁKA I HABANEROlk wycinanka gdziekupic

 Ten niewątpliwy faworyt naszych zakupowiczów online to świeże jabłka zebrane w podwarszawskich sadach wrzucone do garnka z ekstremalnie ostrą i soczystą papryczką chili habanero, złagodzoną nieco przez odrobinę zwykłej czerwonej papryki. Ta pozycja to wyrafinowana i zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla keczupu, która zasadzi ostrego, a zarazem słodkiego kopa każdej potrawie – gorąco polecamy improwizacje. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z: grillowanym mięsem, stekiem, w hamburgerze, hot dogu, na kanapce, z owocami morza, kiełbaskami i wszystkimi serami. 

skład: jabłko 20%, papryka czerwona 22%, chilli habanero 2%
termin przydatności 12 m-cy

CHUTNEYE

 

Słowo „chutney” pochodzi z Indii, w języku hindi „chatna” oznacza “jeść z apetytem”. Indyjski „chatnis” z siekanych lub rozdrobnionych owoców, warzyw i przypraw, podawany jest w postaci świeżej lub marynowanej jako dodatek do innych dań. W czasach kolonialnych bogactwo indyjskich przypraw zostało wprowadzone do zachodniej tradycji przygotowywania przetworów z letnich owoców i warzyw. Współczesne europejskie chutneye łączą w sobie warzywa, świeże lub suszone owoce, przyprawy, cukier i ocet, tworząc uniwersalny dodatek. Chutney z mango jest najbardziej znanym przykładem na świecie, być może dlatego, że w Indiach mango jest najbardziej powszechnym owocem. Dostosowaliśmy to do naszej rzeczywistości dzięki obfitości soczystych polskich jabłek i ultra-polskich buraków. Tradycyjnie chutney spożywa się z serem, wędlinami lub kanapkami. 

CHUTNEY BURACZANYlk wycinanka gdziekupic

Ten ciemny i bogaty w buraki oraz daktyle chutney to solidny dodatek o mocnym smaku, przyprawiony świeżym i suszonym imbirem oraz czarnym pieprzem. Idealny do wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, jagnięcina, kaczka, gęś). Najlepiej smakuje z pieczoną jagnięciną na zimno lub na kanapce z wołowiną. Dobry partner dla mocniejszych serów jak cheddar, a nawet niebieskich jak roquefort. Może też zabrać zwykłą kanapkę z grillowanym serem lub nudny quiche w zupełnie inny, nowy wymiar.

skład: burak 17%, świeży imbir, imbir mielony, cebula, jabłko, cukier, ocet jabłkowy, daktyle, rodzynki, sól, pieprz
termin przydatności 12 m-cy

CHUTNEY JABŁKOWYlk wycinanka gdziekupic

Ten chutney ma kolor złoto-karmelowy, jest jaśniejszy i delikatniejszy niż nasz chutney buraczany. Oparty na indyjskiej recepturze na mango chutney, łączy jabłka (polskie mango!) ze świeżymi ząbkami czosnku, świeżym korzeniem imbiru i ciepłem łagodnie pieprzowych, brązowych nasion gorczycy. Może być wykorzystany jako dodatek do tradycyjnego, indyjskiego thali (talerz sześciu dań, curry, ryż, sos itp.). Jest wyrafinowanym, a zarazem egzotycznym urozmaiceniem deski dojrzałych serów lub wyszukanych wędlin. Dobry z lżejszymi mięsami jak pieczony kurczak czy wieprzowina. W połączeniu z majonezem stanowi wspaniały dressing do sałatki ziemniaczanej lub kanapki z indykiem. Znakomicie sprawdza się również z grillowanymi mięsami lub bardziej skromnym croque monsieur. 

skład: jabłko 32%, cebula, czosnek, imbir, rodzynki, cukier, czarne nasiona gorczycy, ocet jabłkowy, sól
termin przydatności 12 m-cy
la koguta PRZETWORY WYTrAWNE
KONTAKT:
e-mail: kontakt@lakoguta.pl
tel: +48 883 939 833
adres: ul. Sułkowskiego 15/2
01-601 Warszawa