Skip to main content


lk left onas
La Koguta to w dużym skrócie połączenie kuchni polskiej i francuskiej z dodatkiem brytyjskich tradycji śniadaniowych, posypane szczyptą egzotyki. 
Nasz designerski kogut inspirowany polskim folklorem wskazuje na mocne ugruntowanie w polskiej kulturze kulinarnej, która jest dla nas bazą. Jednocześnie kogut galijski (Coq Gaulois), będący nieoficjalnym godłem Francji symbolizuje nawiązanie do kuchni francuskiej.  
Francuski rodzajnik żeński ‘La’ w naszej nazwie także nie znalazł się tam przypadkiem – La Kogutę tworzą 4 kobietki, w tym kreatorka i właścicielka firmy, mieszkająca w Polsce już prawie 20 lat pół Francuzka/pół Brytyjka – Sophie Evans. 

Nasze biuro zlokalizowane jest na warszawskim Żoliborzu, przetwory gotujemy dla Was w kuchni na Saskiej Kępie, a soki tłoczymy w pełnej jabłek Warce. 
Dokładamy wszelkich starań, aby marka La Koguta stanowiła o najwyższej jakości oferowanych produktów, dlatego selektywnie dobieramy naszych dostawców. 
Konfitury gotujemy tradycyjnie, tylko z naturalnych składników, bez sztucznych konserwantów (jedyną substancją konserwującą jest cukier).
Soki tłoczymy z polskich owoców zebranych w podwarszawskich sadach, bez dodatku cukru, wody czy substancji konserwujących – oferujemy 100% soku w soku.



Przetwory i soki La Koguta są owocem życia pełnego podróży i przygód międzykulturowych Sophie, jej kuchennych tradycji rodzinnych i kilkunastu lat doświadczenia w przemyśle cateringowym.
Już we wczesnych latach młodości Sophie rozkochała się w gotowaniu. Jej babcia z Prowansji – Mamie Yvette była właścicielką ruchliwej restauracji i hotelu we francuskich Alpach, a jej ciotka Mamie Na prowadziła piwiarnię w Paryżu. 
Ze względu na charakter pracy rodziców Sophie spędziła prawie całe dzieciństwo przeprowadzając się do przeróżnych krajów, między innymi w tak niezwykłych i dalekich zakątkach świata jak Karaiby, Zachodnia i Południowa Afryka czy Ameryka Centralna i Południowa. 
Pozwoliło jej to poszerzyć swoje doświadczenia kulinarne o egzotyczne i wyrafinowane smaki.

Sophie podążyła do Warszawy za miłością do mężczyzny, która niedługo potem zamieniła się w miłość do miasta. Założyła tu firmę cateringową obsługującą uroczyste bankiety, kameralne obiady, przyjęcia, modne imprezy czy artystyczne eventy w muzeach i galeriach. Dzięki swojej działalności w branży gastronomicznej Sophie miała okazję poznać polskie smaki oraz preferencje polskich podniebień “od kuchni”. 
Inspirowana nowymi odkryciami kulinarnymi stworzyła niepowtarzalne przetwory La Koguta czyli receptury na tradycyjne polskie powidła i dżemy, francuskie konfitury i brytyjskie marmolady oraz chutneye, przerobione według autorskich pomysłów, przygotowywane głównie z lokalnych produktów, ale podkręcone egzotycznymi akcentami i orientem poznanymi w dzieciństwie.  

la koguta historia bw
KONTAKT:
e-mail: kontakt@lakoguta.pl
tel: +48 883 939 833
adres: ul. Sułkowskiego 15/2
01-601 Warszawa